Oldtimer kopen? Vermijd deze 5 kostelijke blunders!

Je wil een oldtimer kopen, maar wil er zeker van zijn dat je de juiste wagen én een betrouwbare handelaar aanspreekt. Wij weten als geen ander dat het bezitten van een oldtimer verdergaat dan simpelweg een voertuig besturen. Het is een stap terug in de tijd, een nostalgische ervaring die zo weer katapulteert naar het verleden. En dat is genieten, toch? 

Oldtimers en autosport stromen door mijn aderen, en mijn toewijding aan deze fascinerende wereld is onveranderlijk. Daarom geef ik je vanuit mijn expertise graag enkele zaken mee waarop je moet letten bij de aankoop van je oldtimer.

oldtimer kopen - Toyota Starlet

Wat is een oldtimer precies?

Een oldtimer is een voertuig waarvan het model al een hele tijd niet meer gefabriceerd wordt.

Een van de meest bekende exemplaren zijn ongetwijfeld de Porsche 911, de Ford Mustang, de Range Rover Land Rover en uiteraard de Toyota Celica. Vroeger spraken we in België al van een oldtimer wanneer deze de leeftijd van 25 jaar bereikt had, maar sinds 1 januari 2023 werd dit opgetrokken naar 30 jaar. Een voertuig moet dus nu de leeftijd van 30 jaar bereikt hebben om de titel van oldtimer en de bijhorende ‘O-kentekenplaat’ te krijgen. 

Een oldtimer kopen is niet voor iedereen weggelegd

Oldtimers hebben vaak een historische en culturele waarde. Het bezitten van zo’n klassieke auto is dan ook pure nostalgie. Een kwalitatieve oldtimer kan ook gezien worden als een investering, aangezien bij sommige modellen de waarde in de loop der tijd kan toenemen, wanneer de auto in goede staat verkeert. Een oldtimer kopen is daardoor bij velen een droom. Maar het is belangrijk dat je goed nadenkt over deze beslissing, aangezien er naast de talrijke voordelen ook wel een aantal belangrijke bijkomstigheden aan verbonden zijn. 

Stel, je wilt een oldtimer kopen. Dan is het eerst en vooral belangrijk om de onderhoudskosten in rekening te brengen. Net zoals bij mensen hebben ook oudere auto’s nu eenmaal hogere onderhoudskosten, omdat bepaalde reserveonderdelen moeilijker verkrijgbaar zijn en het vinden van gespecialiseerde monteurs niet altijd een makkie is. Daarnaast gelden er in heel wat steden en gemeenten milieubeperkingen, omdat je met je oldtimer niet kunt voldoen aan de moderne emissienormen. 

Zorg dus zeker dat je deze zaken overweegt bij de aankoop van een oldtimer. Doe de nodige research naar het specifieke model, de beschikbaarheid van onderdelen en de wet- en regelgeving met betrekking tot oldtimers in België. Het is ook raadzaam om een proefrit te maken en de auto te laten inspecteren door een deskundige voordat je een beslissing neemt en je effectief beslist: “Ik ga deze oldtimer kopen.”

Oldtimer Gebruiksbeperkingen

Wees je er ook van bewust dat het gebruik van oldtimers voor onderstaande zaken verboden is:

  • Je mag een oldtimer niet gebruiken voor commerciële doeleinden: elk gebruik dat gericht is op zakelijk of persoonlijk financieel gewin.
  • Ook voor professioneel gebruik mag je een oldtimer niet gebruiken: elk gebruik ten behoeve van de beroepsuitoefening of de bedrijfsvoering.
  • Oldtimer kopen voor woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer af te leggen? Ik denk het niet. Ook dit is bij wet verboden.
  • Bezoldigd vervoer en met bezoldigd vervoer van personen gelijkgesteld gratis vervoer.
  • Gebruik als werktuig of werkmiddel, alsook voor interventieopdrachten.

Oldtimer Kopen: 5 Zaken waarop je moet letten

Heb je alles goed overwogen en ben je nog steeds enthousiast om een oldtimer te kopen? Geweldig! Met jarenlange ervaring in de verkoop van oldtimers hebben wij door de jaren heen tal van verhalen, zowel positief als uitdagend, gehoord. Het is verstandig om jezelf goed te beschermen, dus zorg ervoor dat je deze vijf essentiële tips in acht neemt bij het aanschaffen van jouw oldtimer.

1. Mechanische Staat

Bij het kopen van een oldtimer is het heel belangrijk dat je een grondige inspectie van de mechanische staat van de auto uitvoert. Onderzoek de motor, de transmissie en andere essentiële onderdelen zoals de ophanging en remmen. Een gedetailleerde blik onder de motorkap kan potentiële problemen onthullen, terwijl het controleren van de transmissie soepelheid en het luisteren naar ongewone geluiden tijdens een proefrit van onschatbare waarde kan zijn.

Wil je een oldtimer kopen? Kijk dan altijd zeker eens onder de motorkap.
Zorg dat je bij de aankoop van een oldtimer steeds eens oner de motorkap kijkt
  1. Carrosserie en Roest

De staat van de carrosserie is een andere belangrijke factor. Inspecteer de motorkap van de oldtimer grondig op de aanwezigheid van roest. Denk aan de wielkasten, deuren, en andere kwetsbare plekken op tekenen van corrosie. Roest zorgt er namelijk niet alleen voor dat je oldtimer minder mooi is, maar zal ook de structurele integriteit van je wagen in het gedrang brengen. Zeer belangrijk dus dat je dit op tijd controleert!

  1. Onderhoudsgeschiedenis

Een diepgaande kennis van de onderhoudsgeschiedenis van de oldtimer biedt waardevolle inzichten in de algemene gezondheid van het voertuig. Vraag naar documentatie met betrekking tot uitgevoerde reparaties, vervanging van onderdelen en regulier onderhoud. Een goed gedocumenteerde geschiedenis kan potentiële problemen helpen identificeren en toekomstige kostenramingen verduidelijken.

  1. Documentatie

Zorg ervoor dat alle benodigde documenten aanwezig zijn voordat je een oldtimer aanschaft. Dit omvat registratiedocumenten, het keuringsbewijs, en eventuele andere relevante papieren. Controleer ook de historie van de auto, inclusief vorige eigenaren en eventuele ongevallen. Het ontbreken van cruciale documentatie kan later voor administratieve complicaties zorgen.

  1. Proefrit

Een proefrit is onmisbaar om de prestaties van de oldtimer te beoordelen. Besteed aandacht aan het rijcomfort, de stuurreactie en luister naar ongewone geluiden tijdens het rijden. Test ook de remmen en andere bedieningselementen. Een proefrit biedt een uitstekende gelegenheid om de algemene staat van de auto van dichtbij te ervaren.

proefrit doen voor e aankoop van een oldtimer

Oldtimer kopen in België

Het is wellicht als duidelijk: wil je in België een oldtimer kopen, dan dien je wel rekening te houden met een aantal zaken. Eerst en voorstel spreken we (Sinds 2023) pas van een oldtimer vanaf de leeftijd van 30 jaar (en dus niet meer vanaf 25 jaar). Als je na de aankoop van je oldtimer de baan op wil, dan is het belangrijk dat je je voertuig inschrijft bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).

Oldtimer kopen bij Toyota Holvoet

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd en klaar om over te gaan tot de aankoop van je oldtimer? Ontdek dan zeker onze collectie oldtimers, want ik ben ervan overtuigd dat er iets tussen zit dat perfect bij jou past. Voor eventuele vragen, aarzel niet om me een mailtje te sturen op info@toyota-holvoet.be of bel me op 052 21 20 69. Bij ons kan je zeker jouw ‘nieuwe’ oldtimer kopen. 

Een afspraak maken?

Toyota Holvoet verkoopt ook verschillende zorgvuldig geselecteerde oldtimers. Van elegante klassiekers tot stoere iconen, elk voertuig ademt geschiedenis en karakter. Ben je op zoek naar een stijlvolle Celica Flat Light, een legendarische Mazda coupé of een charmante vintage Austin Healy? Bij Toyota Holvoet vind je het allemaal!