Welke oldtimer voor dagelijks gebruik?

“Een oldtimer is niet zomaar een auto, het is een beleving.”

Deze quote is niet voor niets een favoriet onder menig oldtimerfanaat. Het vat de essentie namelijk perfect samen. Een oldtimer kopen om hem dan in de garage te laten verstoffen; dat is meestal niet de bedoeling. Maar dan rijst de vraag: welke oldtimer voor dagelijks gebruik is de beste?

Maar met zo’n breed aanbod aan oldtimers op de markt en een steeds strengere milieuwetgeving, is het niet altijd even eenvoudig om de juiste keuze te maken.

In deze blogpost bespreken we alles wat je moet weten over het kiezen van een oldtimer voor dagelijks gebruik. We nemen je mee door de verschillende factoren die je moet overwegen, geven je tips en suggesties en bespreken enkele populaire oldtimers die geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

Welke oldtimer voor dagelijks gebruik

Wat is een oldtimer precies?

Een oldtimer is een voertuig waarvan het model al een hele tijd niet meer gefabriceerd wordt.

Een van de meest bekende exemplaren zijn ongetwijfeld de Porsche 911, de Ford Mustang, de Range Rover Land Rover en uiteraard de Toyota Celica. Vroeger spraken we in België al van een oldtimer wanneer deze de leeftijd van 25 jaar bereikt had, maar sinds 1 januari 2023 werd dit opgetrokken naar 30 jaar. Een voertuig moet dus nu de leeftijd van 30 jaar bereikt hebben om de titel van oldtimer en de bijhorende ‘O-kentekenplaat’ te krijgen. 

Factoren om te overwegen

Nog voor we echt gaan kijken naar merken en types, is het belangrijk dat je eerst even stilstaat bij je budget. Oldtimers heb je in alle prijsklassen, van enkele duizenden euro’s tot honderdduizenden euro’s. Het is dus belangrijk om realistisch te zijn over hoeveel je wilt uitgeven en om te bedenken dat er naast de aankoopprijs ook nog kosten zijn voor onderhoud, verzekering en brandstof.

Naast jouw budget is ook de betrouwbaarheid van de oldtimer een belangrijke factor. Niemand wil immers voortdurend in panne staan. Kies daarom voor een oldtimer die bekend staat om zijn betrouwbaarheid. Online reviews en forums kunnen je hierbij helpen. Verderop in dit artikel geven we alvast enkele betrouwbaren voorbeelden.

Vervolgens is ook het onderhoud een belangrijk aspect om te overwegen. Hoeveel onderhoud heeft de oldtimer nodig? Hoeveel kun je zelf doen? Ben je handig met auto’s of moet je alles uitbesteden? Al deze zaken kunnen een grote impact hebben op de kosten van je oldtimer en moet je bij het kopen van een oldtimer in rekening brengen.

Tot slot wil je natuurlijk dat je oldtimer comfortabel is. Maar wat ‘comfortabel’ dan precies inhoudt, is voor iedereen anders. Wil je airconditioning en stuurbekrachtiging of ga je liever voor een puur(der) rijgevoel? Denk ook na over de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt. Moet de oldtimer geschikt zijn voor het hele gezin of is een tweezitter voldoende?

Hoe weet je welke oldtimer voor dagelijks gebruik goed is?

Nu je weet waarop je moet letten, is het tijd om te beginnen met je zoektocht naar de perfecte oldtimer voor dagelijks gebruik. Maar hoe begin je daaraan?

  • Doe je research: Lees online reviews en forums over verschillende oldtimers. Het feit dat je nu vandaag op dit artikel bent belandt, is al een hele goede stap!
  • Ga proefrijden: De beste manier om te weten of een oldtimer bij je past, is door ermee te rijden. Zie je online een oldtimer die je aanstaat? Vraag dan zeker eens een proefrit aan.
  • Koop van een betrouwbare verkoper: Zorg ervoor dat je de oldtimer koopt van een betrouwbare verkoper die je een goede garantie kan geven. En wil je echt zekerheid, dan kun je ook alvast eens een kijkje nemen tussen onze collectie oldtimers.
  • Onderhoud de oldtimer goed: Volg de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant om de oldtimer in goede staat te houden.

Suggesties voor oldtimers

Er zijn talloze oldtimers die geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Hier zijn enkele suggesties:

Een afspraak maken?

Een oldtimer kan een geweldige keuze zijn voor dagelijks gebruik. Met de juiste keuze en het juiste onderhoud kan je jarenlang plezier beleven aan je klassieke auto. Wil je graag wat professioneel advies over welke oldtimer voor dagelijks gebruik het beste bij jou past? Dan mag je ons altijd een berichtje sturen!